Veiligheid

Ongevallen met pijpleidingen die (gevaarlijke) producten onder hoge druk vervoeren, kunnen ernstige gevolgen hebben voor mensen, omgeving en leefmilieu. Daarom is het veilig gebruik én het veilig werken in de nabijheid van pijpleidingen van het allerhoogste belang.

Veilige infrastructuur

De leden van Fetrapi doen hun uiterste best om de veiligheid, betrouwbaarheid en integriteit van de installaties te verzekeren. Onafhankelijke instituten controleren of alle veiligheidssystemen aan de vooropgestelde vereisten en wettelijke eisen voldoen.

Meer weten?

Werken in de buurt van een pijpleiding

Pijpleidingen zijn de veiligste vorm van vervoer. Het aantal ongevallen met een pijpleiding is zeer klein, zeker in vergelijking met het aantal verkeersongelukken. De meest voorkomende oorzaak van een ongeval met een pijpleiding is schade door werken van een andere partij in de buurt van een leiding.

Veilig werken in de buurt van pijpleidingen start met goede communicatie. Het is belangrijk om werkzaamheden op tijd te melden via de wettelijk bepaalde procedures op de platforms van KLIP in Vlaanderen en KLIM in Wallonië en Brussel.

Meer weten over werken in de buurt van een pijpleiding?

Nood- en interventieplanning

Om een efficiënte nood- en interventieplanning op te stellen, biedt Fetrapi een digitale leidingendatabank en een noodplangids aan het Crisiscentrum.

Bij de opmaak van noodplannen of in het kader van een crisis beschikken de hulpdiensten en noodplanambtenaren van steden, gemeenten en provincies via het crisiscentrum over deze data.

Bovendien staan de Fetrapi-leden regelmatig in contact met al deze betrokkenen om eventueel bijkomende informatie aan te leveren, aanvullend aan de informatie beschikbaar via het Crisiscentrum.

Meer weten?

Fetrapi gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Meer info